Molen Vogelzicht in Kuitaart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vogelzicht is een korenmolen van het type grondzeiler. Hij staat aan de Frederik Hendrikstraat in Kuitaart, gemeente Hulst in Zeeuws Vlaanderen. Naast de molen staat een maalderij. Deze combinatie van een korenmolen en maalderij is uniek in Zeeland en komt nog maar op enkele plaatsen in Nederland voor.

De molen is in 1865 in opdracht van Josephus (Joos) van Jole door Gebr. De Moor uit St. Niklaas gebouwd. De stenen romp werd gemetseld door J. van Driessche uit Lamswaarde. In 1865 waren er twee koppels 16-ders blauwe maalstenen en een haverpletter aanwezig. In 1895 wordt in opdracht van zijn zoon Theodorus van Jole, door Eduard van Driessche uit Kuitaart, een maalderij gebouwd naast de molen. In 1904 is hierin een petroleum ruw-oliemoter met twee grote vliegwielen van de machinefabriek Dekkers uit Roosendaal ge´nstalleerd, die twee koppels blauwe maalstenen aandreef. Op deze manier kon er ook gemalen worden als er geen of te weinig wind stond. In 1938 is de maalderij uitgebreid met een machinekamer, een maalplaats en opslagplaats.. Het houten gebouwtje naast de molen is in dat jaar vervangen door een gebouw van baksteen. In 1943 is een electro-motor aangebracht en een bloembuil en koekenbreker. In 1970 is de molen voor de eerste keer door fa. Doornbos uit Adorp grondig gerestaureerd en van een nieuwe kap, staart en lange schoren en nieuw hekwerk voorzien.

De molen is tot 1999 eigendom geweest van de familie van Jole. Stichting Molen Vogelzicht is sinds 1999 eigenaar van de molen en bijbehorende maalderij en heeft het complex door fa.J. Hoefkens laten restaureren. Deze ingrijpende restauratie werd in 2004 voltooid en sindsdien zijn de molen en de maalderij weer in oude glorie hersteld.